Samen sterker voor een duurzame en eerlijke toekomst

In de zomer van 2024 hebben Candico, Fairtrade Belgium en Fairtrade International de handen in elkaar geslagen om een terreinproject te starten op Mauritius ter ondersteuning van de lokale suikerrietboeren na de schade die cycloon Belal heeft aangericht. Het project bestond uit 2 luiken: enerzijds het herstel van de wegen om de toegankelijkheid van de velden te garanderen, anderzijds het aanleveren van biomeststof om de productiviteit terug op niveau te brengen.

Op Mauritius wordt momenteel suikerriet geteeld op ongeveer 48.000 hectare, wat 75% van het bouwland vertegenwoordigt. Gemiddeld wordt er jaarlijks 300.000 ton suiker geproduceerd, die wordt geëxporteerd naar de EU en andere afzetmarkten.

Impact van cycloon Belal op de suikerrietboeren

Een recente uitdaging voor de Fairtrade-gecertificeerde suikerrietboeren op Mauritius was de cycloon Belal, die het eiland op 15 januari 2024 trof en aanzienlijke schade veroorzaakte. Door de stortregens werden de wegen beschadigd, waardoor de velden ontoegankelijk werden. Daarnaast leidde het noodweer tot overstromingen in de velden, met wegspoeling meststoffen tot gevolg. Deze problemen kwamen boven op een vertraagde oogst, waardoor de productie van Fairtrade-suiker op Mauritius in 2024 naar verwachting met 2 ton per hectare zal afnemen.

Herstel van de wegen als prioriteit

Veldonderhoud is cruciaal om de opbrengst van suikerriet te optimaliseren. Om verder gewasverlies te voorkomen, was het een absolute topprioriteit om ervoor te zorgen dat de suikerrietvelden opnieuw veilig en toegankelijk gemaakt zouden worden voor de boeren en arbeiders.Ook de oogst (tussen juni en december) en het laden van suikerriet is slechts mogelijk bij herstelde wegen. Een belangrijke opmerking hierbij is dat boeren met suikerrietvelden op hellend terrein nog geen schadebeoordeling van hun velden konden uitvoeren vanwege de onbegaanbare wegen.

Bemesting om de opbrengst te optimaliseren

De suikerrietboeren bemesten hun velden meestal één keer per oogstcyclus in de maand januari. Helaas hebben de stortregens van de cycloon  geleid tot uitspoeling van de meststoffen en wateroverlast.

Vorig jaar startten twee coöperaties een biomeststofproject onder het “Climate Resilient Cane Production Programme”, gefinancierd door Fairtrade International. De twee kleinste Fairtrade-gecertificeerde coöperaties op Mauritius ontvingen financiering om lokaal geproduceerde biomeststof aan te schaffen en toe te passen. Het project liep vertraging op door weersomstandigheden die de toepassing van de meststof zoals gepland niet toelieten. Het project is nu echter wel afgerond.

Directe aanwijzingen van de coöperaties suggereerden dat de productiviteit per halve hectare met 1,5 ton toenam. Verschillen in de grootte van de suikerrietstengels werden opgemerkt, evenals een verhoogde dichtheid (meer scheuten in één geul) en de hoogte van het suikerriet (ongeveer 0,5 meter hoger) vergeleken met aangrenzende velden waar geen biomeststoffen werden toegepast.

Na deze succesvolle bevindingen werd er beslist om deze aanpak te repliceren in het kader van het Candico x Fairtrade Belgium project: 9 andere Fairtrade-gecertificeerde coöperaties op Mauritius zullen na de oogstperiode van 2024 de nieuwe dosissen biomeststof kunnen inzetten.

Doelstellingen van het project
  • Verminderen van broeikasgasemissies veroorzaakt door de import en toepassing van meststoffen
  • Verlagen van de productiekosten
  • Bevorderen van duurzame productie en verbeterde bodemgezondheid

Samen kiezen voor de weg vooruit

Ook na cycloon Belal heeft Mauritius nog meerdere keren te maken gehad met zware overstromingen, wat de situatie van de kwetsbare producenten nog ingewikkelder maakte.

Het wegherstelproject kreeg prioriteit en werd in juni aangevat en  zal naar verwachting eind december 2024 afgerond zijn. De situatie van de boeren zal na het herstel van de wegen immers direct verbeteren en hen in staat stellen hun veldwerk zo snel mogelijk terug aan te vatten om te kunnen oogsten, en om verder gewasverlies van de suikerrietvelden te voorkomen.

Ook het biomeststofproject (biomeststof is een vloeibare meststof die bestaat uit biologische microben om de opname van voedingsstoffen te verbeteren en de groei te bevorderen) is een prioriteit omdat de biomeststof de productiviteit helpt te verhogen. Dit vooral daar waar de schade het grootst was, bijvoorbeeld in velden waar laat is geoogst en in velden met nieuwe plantages. Producenten zullen slechts één dosis biomeststof nodig hebben voor de huidige groeifase van het suikerriet.

Het  verbeteren van de productiviteit en het verminderen van de broeikasgasemissies zal de hele toeleveringsketen ten goede komen en de levering van Fairtrade-suiker uit Mauritius veiligstellen.

Samen sterk

Mede dankzij de samenwerking met Fairtrade Belgium, blijft Candico  zich inzetten om boeren en ecosystemen veerkrachtig te maken. De klimaatverandering zorgt voor heel wat uitdagingen die vooral impact hebben op de boeren  die de producten telen. Elke schakel in de toeleveringsketen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn steentje bijdragen om te streven naar een duurzame en eerlijke productie.

Wil jij jouw steentje bijdragen en de suikerriettelers op Mauritius mee ondersteunen? Koop dan bewust en kies voor producten met het Fairtrade-label op de verpakking.

Over Fairtrade Belgium

Fairtrade zet zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boerinnen en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren.  Zij werken namelijk hard om producten te verbouwen waar wij dagelijks van genieten, zoals koffie, suiker, bananen en chocolade. Maar helaas worden ze vaak niet eerlijk verloond. Via de Fairtrade premie krijgen ze meer zekerheid, kunnen ze op een milieuvriendelijke manier verbouwen en kunnen ze werken aan een betere toekomst voor zichzelf en hun familie.

Fairtrade is een duurzaamheidslabel, maar ook een wereldwijde beweging die gelooft in de kracht van samenwerking. Fairtrade is het bekendste en meest erkende label voor eerlijke handel ter wereld. Hun rol bestaat erin markten te openen en te stimuleren, met als doel vraag en aanbod van ethische en duurzame producten samen te brengen. Dankzij deze component, die deel uitmaakt van hun DNA, begrijpt Fairtrade als geen ander de realiteit, de uitdagingen en de behoeften van bedrijven. Fairtrade bepaalt waar de lat ligt voor eerlijke handel.

De basisprincipes van Fairtrade zijn: